Είσαι κόρη, γιος, μητέρα, πατέρας, συνάδελφος… Θα μπορούσαμε να γράψουμε μια ατέλειωτη λίστα για τους λόγους που μπορεί κάποιος να αποφασίσει να κάνει ένα σεμινάριο για καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, της βασικής υποστήριξης για τη ζωή. Ο ουσιαστικότερος όμως είναι πως με τα “εφόδια” που θα πάρεις μπορείς να σώσεις κυριολεκτικά με τα χέρια σου μια ζωή.

Τι είναι το 30-2

Είναι ο βασικός ρυθμός για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνεις θωρακικές συμπιέσεις, ο ρυθμός είναι 30 συμπιέσεις και 2 αναπνοές με ρυθμό περίπου 100-120 το λεπτό. Βασική κίνηση, να έχεις πρώτα γείρει απαλά το κεφάλι του θύματος προς τα πίσω ώστε να έχει ανοίξει ο αεραγωγός.

4 πρακτικές συμβουλές για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

1/ Η δική σου ασφάλεια αλλά και των γύρω είναι πρώτιστης σημασίας προτού παρέμβεις για να βοηθήσεις ένα θύμα. Αν δεν μπορείς να το κάνεις με ασφάλεια, απλά δεν το κάνεις.

2/ Έχεις το ηθικό «δικαίωμα» να προσπαθήσεις να βοηθήσεις στο βαθμό που μπορείς και θέλεις. Κανείς δε θα σου ζητήσει το λόγο γιατί δεν έκανες «κάτι παραπάνω».

3/ Ακόμα και το να τηλεφωνήσεις στις Πρώτες Βοήθειες και να μείνεις μαζί με το θύμα μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο είναι αρκετή βοήθεια.

4/ Ο φόβος είναι αυτός που μας εμποδίζει να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ένα συνάνθρωπό μας που αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζεις όταν τηλεφωνείς στο ΕΚΑΒ για να ζητήσεις βοήθεια

Λες το ονοματεπώνυμο και την ακριβή διεύθυνση όπου βρίσκεσαι. Αν δεν ξέρεις οδό και αριθμό, προσπαθείς να δώσεις ένα σημείο αναφοράς στον άνθρωπο που λαμβάνει την κλήση.

Περιγράφεις με ακρίβεια το περιστατικό, ώστε να γίνει κατανοητό στο κέντρο κλήσης πόσο επείγουσα είναι η αποστολή ασθενοφόρου. Εάν το θύμα δεν αναπνέει, είναι πολύ σημαντικό να το πεις εκείνη τη στιγμή.

Μπορεί να σε ρωτήσουν αν έχεις επιβεβαιώσει το γεγονός ότι δεν αναπνέει. Ένας βασικός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να βάλεις το αυτί σου στο στόμα του για 10 δευτερόλεπτα και να ελέγχεις ταυτόχρονα με τα μάτια σου το στέρνο του για να δεις αν ανασηκώνεται.

Ρωτάς το Κέντρο αν χρειάζονται κάποια άλλη πληροφορία από εσένα και κλείνεις πάντα τελευταίος το τηλέφωνο.

Εάν το θύμα αναπνέει και τους το έχεις αναφέρει, ελέγχεις ξανά κάθε 10 λεπτά ότι συνεχίζει να αναπνέει. Στην περίπτωση που δε συμβαίνει αυτό, τηλεφωνείς ξανά και τους λες το νέο αυτό στοιχείο ώστε η κλήση να γίνει πραγματικά επείγουσα.

Να θυμάσαι: Η έγκαιρη καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και η έγκαιρη απινίδωση (μέσα σε 1-2 λεπτά) μπορούν να αυξήσουν την επιβίωση πάνω από 60%.