Η καρδιά του χειμώνα χτυπάει δυνατά αυτή την περίοδο με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια. Το τοπίο είναι σίγουρα ειδυλλιακό, μας προσφέρει μία οπτική ηρεμία και παιχνιδιάρικη διάθεση, όχι όμως το ίδιο και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Γύρω από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν αρκετοί μύθοι αλλά και αλήθειες, ας τους ανακαλύψουμε!

#1. Είναι αιτία κρυολογήματος

Μύθος: Μπορεί να χρησιμοποιούμε τη φράση “κρύωσα” όταν έχουμε κάποια αδιαθεσία, βήχα ή συνάχι, στην πραγματικότητα όμως η χαμηλή θερμοκρασία δεν είναι αυτή που προκαλεί το κρυολόγημα. Συνήθως αρρωσταίνουμε τις ημέρες εκείνες που υπάρχει πτώση της θερμοκρασίας γιατί δημιουργούνται στον οργανισμό κατάλληλες συνθήκες ,ώστε να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη, καθώς τα κύτταρα μάχονται για να ανταπεξέλθουν στη διαφορά θερμοκρασίας. Με το κρύο επίσης οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους και η μετάδοση των ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ευκολότερη. Η αιτία λοιπόν είναι οι ιοί που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και όχι η θερμοκρασία.

#2. Αυξάνει τα καρδιακά νοσήματα

Αλήθεια: Το κρύο μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, ειδικά αν κάποιος πάσχει από κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Οι άνθρωποι με στεφανιαία νόσο πάσχουν συχνά από στηθάγχη (πόνος στο στήθος ή δυσφορία ) όταν βρίσκονται στο κρύο και σύμφωνα με ορισμένες μελέτες οι σκληρές καιρικές συνθήκες του χειμώνα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να πάθει καρδιακή προσβολή εξαιτίας της υπερβολικής προσπάθειας. Όταν πρόκειται να εκτεθούμε στο κρύο φροντίζουμε να ντυνόμαστε ζεστά, και προσέχουμε ειδικότερα τα άκρα, χέρια και πόδια, καθώς τείνουν να χάνουν γρήγορα τη θερμότητα τους.

#3. Ανεβάζει την πίεση

Αλήθεια: Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, επειδή απαιτείται μεγαλύτερη πίεση προκειμένου η ίδια ποσότητα αίματος να διέλθει από μικρότερης διαμέτρου δίοδο (φλέβες και αρτηρίες). Η μεταβολή της πίεσης αφορά κυρίως άτομα άνω των 65 ετών.

#4. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής

Αλήθεια: Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής απλά επιβραδύνοντας τον μεταβολικό ρυθμό. Σύμφωνα με έρευνα του Βιολογικού Εργαστηρίου Θαλάσσης (MBL)  Woods Hole, MA, οι χαμηλές θερμοκρασίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των κυττάρων. Μελετώντας οργανισμούς με παρόμοια γενετική σύνθεση με την ανθρώπινη διαπίστωσαν πως οι ψυχρότερες θερμοκρασίες μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό της διάρκειας ζωής που δαπανάται σε καλή υγεία, ακόμη και αν δεν παρατείνει την ίδια την διάρκεια ζωής. Δεν είναι τυχαίο πως πολλά ζωικά είδη ζουν περισσότερο σε ψυχρότερα κλίματα.

#5. Προκαλεί εποχική κατάθλιψη

Αλήθεια: Ο χειμώνας επηρεάζει αρνητικά τα άτομα που πάσχουν από εποχική κατάθλιψη. Τα βασικά συμπτώματα είναι η έντονη μελαγχολική διάθεση, οι πολλές ώρες ύπνου, η ψυχική και σωματική κόπωση, η υπερβολική λήψη φαγητού, η ανάγκη για υδατάνθρακες και η αύξηση του βάρους. Πρόκειται για μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια που εμφανίζονται κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα και εκλείπουν την άνοιξη. Οι πολλές ώρες παραμονής στο σπίτι λόγω χαμηλών θερμοκρασιών εντείνουν το πρόβλημα.

#6. Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Αλήθεια: Σε μία έρευνα του 2014 διαπιστώθηκε πως η χαμηλή θερμοκρασία λειτουργεί θετικά από δύο απόψεις. Σε όσους δόθηκε ένας ζεστός χώρος, ένα θερμαινόμενο θεραπευτικό μαξιλάρι και μία ζεστή κούπα τσάι ήταν πολύ καλοί στο σχέδιο, στην κατηγοριοποίηση αντικειμένων και στη σύλληψη συγκεκριμένων ιδεών. Από την άλλη όσοι έμειναν στο κρύο ήταν καλύτεροι στον εντοπισμό μεταφορών, στο να σκεφτούν νέα ονόματα για διαφήμιση προϊόντων και στο να συλλάβουν αφηρημένες ιδέες. Δρα θετικά λοιπόν και στις δύο πλευρές αναλόγως το χαρακτήρα και την προσωπικότητα μας.

Οι άνθρωποι δεν προσέχουν αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, όταν είναι ευτυχισμένοι.”

Άντον Τσέχωφ, 1860-1904, Ρώσος συγγραφέας

Πηγή : www.2happy.gr