Χιόνι, χιονόνερο, πάγος και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, όλα επιδρούν στις συνθήκες οδήγησης. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ασφάλεια εξαρτάται από την επίδοση του οδηγού στους χειμερινούς κινδύνους, την καλή συντήρηση του οχήματος και απ’ όσα υπαγορεύει η κοινή λογική! Οι συμβουλές που παρατίθενται στη συνέχεια (αφορούν τόσο τον οδηγό όσο και το αυτοκίνητο) θα σας βοηθήσουν να οδηγείτε με ασφάλεια τον χειμώνα.

Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας και τον εαυτό σας για τις χειμερινές συνθήκες οδήγησης

Για να είστε πάντα προετοιμασμένοι για οδήγηση σε κακές καιρικές συνθήκες, έχετε κατά νου τα εξής:

  • Να έχετε γνώση του πώς συμπεριφέρεται το αυτοκίνητό σας στο χιόνι. Ενώ χαρακτηριστικά όπως τα ABS και τα ελαστικά παντός καιρού μπορεί να είναι επωφελή, κάθε αυτοκίνητο αντιδρά διαφορετικά. Εάν είναι δυνατόν, εξασκηθείτε, κάνοντας στάση, εκκίνηση και στροφή σε ένα μεγάλο, άδειο, χιονισμένο χώρο στάθμευσης, για να έχετε την αίσθηση των τροχών σας στο χιόνι.
  • Βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία σας είναι φορτισμένη και λειτουργεί άριστα. Οι ψυχρές καιρικές συνθήκες επηρεάζουν δυσμενώς την απόδοση της μπαταρίας, οπότε ελέγξτε την πριν πέσει η θερμοκρασία.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε γεμάτο το ντεπόζιτο καυσίμου. Οι κακές καιρικές συνθήκες ή οι καθυστερήσεις κυκλοφορίας ενδέχεται να σας αναγκάσουν να αλλάξετε τη διαδρομή σας ή να γυρίσετε πίσω. Ένα γεμάτο ντεπόζιτο καυσίμου θα εμποδίσει το σύστημα κυκλοφορίας του καυσίμου να παγώσει.
  • Αλλάξτε το φίλτρο λαδιού και ίσως το λάδι σας. Το λάδι στο αυτοκίνητό σας πυκνώνει στο κρύο και (ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για το όχημά σας) ένα χαμηλότερης πυκνότητας λάδι θα βοηθήσει το αυτοκίνητό σας να τρέξει πιο ομαλά το χειμώνα.
  • Βεβαιωθείτε ότι το υγρό του υαλοκαθαριστήρα σας περιέχει αντιψυκτικό, έτσι ώστε να μην παγώνει ο ψεκασμός στο κρύο. Σκεφθείτε να αγοράσετε χειμερινά πτερύγια υαλοκαθαριστήρων, τα οποία εμποδίζουν τον πάγο και το χιόνι να σκληρυνθούν πάνω στον καθαριστήρα.
  • Κρατήστε το παρμπρίζ και τα παράθυρα καθαρά. Να έχετε μια βούρτσα χιονιού και μια ξύστρα στο όχημά σας ανά πάσα στιγμή. Η απόψυξη του αυτοκινήτου σας μπορεί να συμπληρωθεί με το σκούπισμα των παραθύρων με ένα καθαρό ύφασμα, για να βελτιωθεί η ορατότητα.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν καλό πέλμα και τα κρατάτε σωστά διογκωμένα –και τα δύο είναι απαραίτητα για την ασφαλή χειμερινή οδήγηση. Και ενώ τα ελαστικά παντός καιρού επαρκούν για κάποιες περιπτώσεις, αν οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή σας τείνουν περισσότερο προς το χιόνι και τον πάγο, σκεφτείτε να εφοδιάσετε το αυτοκίνητό σας με ειδικά χιονολάστιχα.
  • Ελέγξτε τον σωλήνα εξάτμισης για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρός. Ένας μπλοκαρισμένος σωλήνας μπορεί να προκαλέσει διαρροή αερίου μονοξειδίου του άνθρακα στο αυτοκίνητό σας όταν λειτουργεί ο κινητήρας.
  • Να έχετε στο πορτ-μπαγκάζ τα απαραίτητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ένα φτυάρι χιονιού και μια σακούλα αλάτι θα σας βοηθήσουν να ξεκολλήσετε τους τροχούς από το χιόνι ή τον πάγο, μια κουβέρτα θα σας κρατήσει ζεστούς και μπουκάλια νερού θα σας κρατήσουν ενυδατωμένο σε περίπτωση που εγκλωβιστείτε.

Οδηγείτε πολύ προσεκτικά

Ο κακός καιρός κάνει τις κακές συμπεριφορές οδήγησης εκθετικά πιο επικίνδυνες, γι’ αυτό πάρτε πρόσθετες προφυλάξεις στον δρόμο.

  • Οδηγήστε με χαμηλή ταχύτητα, γιατί η επιτάχυνση, η ακινητοποίηση και η στροφή διαρκούν περισσότερο σε χιονισμένους ή παγωμένους δρόμους.
  • Αφήστε περισσότερη απόσταση από το συνηθισμένο μεταξύ του οχήματός σας και εκείνου που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας, για να δώσετε στον εαυτό σας τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα για να σταματήσετε τελείως. Τα αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον 3 δευτερόλεπτα για να σταματήσουν εντελώς, ακόμη και όταν ταξιδεύουν σε στεγνό οδόστρωμα.
  • Προσέξτε όταν οδηγείτε σε γέφυρες και οδούς που δεν εκτίθενται στο φως του ήλιου –είναι συχνά παγωμένοι, όταν άλλοι οδοί δεν είναι.
  • Να γνωρίζετε τη διαδρομή σας και προσέξτε ιδιαίτερα ώστε να αποφύγετε ξαφνικές στάσεις και γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης, οι οποίες, σε ολισθηρούς δρόμους, ενδέχεται να προκαλέσουν περιστροφές ή συγκρούσεις με αυτοκίνητα.
  • Να είστε σε εγρήγορση για εμφάνιση ζώων, τα οποία συχνά γίνονται πιο τολμηρά στο κυνήγι τους για τροφή όταν υπάρχει χιόνι στο έδαφος και περιπλανιούνται στους δρόμους ή κοντά σε αυτούς.
  • Μην ενεργοποιείτε το σύστημα ελέγχου ταχύτητας κατά την οδήγηση σε ολισθηρή επιφάνεια. Πρέπει να έχετε τον πλήρη έλεγχο του οχήματός σας.

Αν παγιδευτείτε σε μια καταιγίδα

Μερικές φορές, παρά τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες προετοιμασίας, θα βρεθείτε να οδηγείτε σε κακές καιρικές συνθήκες. Σε αυτή την περίπτωση:

  • Μείνετε συντονισμένοι στο ραδιόφωνο ή στο GPS σας, για να παρακολουθείτε τα δελτία καιρού και αναφορές σε τυχόν ατυχήματα που σχετίζονται με τον καιρό. Αλλάξτε τις διαδρομές για να αποφύγετε τα χειρότερα από την καταιγίδα ή το χάος που προκαλεί.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από τον δρόμο. Αναζητήστε καταφύγιο τόσο για τον εαυτό σας όσο και για το αυτοκίνητό σας και περιμένετε να περάσει η καταιγίδα.