Ήρθε η ώρα να αποκτήσεις ένα νέο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας ή να ανανεώσεις το παλιό; Από την έρευνά σου, πιθανό να προκύψουν όροι που δεν σου είναι ξεκάθαροι. Το παρακάτω “γλωσσάρι” θα σε βοηθήσει να κάνεις την καλύτερη επιλογή για την υγεία σου!
Η καλή υγεία ξεκινά με τη σιγουριά του να νιώθει κανείς ασφαλής. Έτσι, όταν ξεκινάς να μελετάς τα διαθέσιμα προγράμματα ασφάλισης υγείας πρέπει να νιώθεις ότι καταλαβαίνεις πλήρως τι σου προσφέρουν και πώς θα σε καλύψουν σε ένα απρόβλεπτο συμβάν. Μόνο γνωρίζοντας την σημασία κάποιων βασικών όρων θα μπορέσεις να επιλέξεις το κατάλληλο πρόγραμμα υγείας για τις δικές σου ανάγκες.
5 βασικοί όροι που πρέπει να γνωρίζεις όταν επιλέγεις πρόγραμμα υγείας
1. Απαλλαγή ή Εκπιπτόμενο Ποσό
Αφορά το ποσό που πρέπει να πληρώσει ο ασφαλισμένος σε περίπτωση νοσηλείας και από το οποίο απαλλάσσεται η ασφαλιστική. Είναι από τις σημαντικότερες έννοιες, καθώς το ποσό αυτό καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό και το ύψος του ασφαλίστρου που θα κληθεί κάποιος να πληρώσει.
Συνήθως, το εκπιπτόμενο ποσό ενός νοσοκομειακού προγράμματος υγείας, μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10.000 ευρώ. Όσο μεγαλύτερο το εκπιπτόμενο ποσό, τόσο μικρότερο το ασφάλιστρο που θα κληθείς να πληρώσεις και το αντίστροφο.
Φυσικά, όλοι θέλουμε να πληρώνουμε χαμηλότερα ασφάλιστρα, αλλά το ποσό της απαλλαγής που θα επιλέξουμε θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στην ρευστότητα που διαθέτουμε.
Ένας άτυπος κανόνας είναι, να επιλέγουμε το ύψος του εκπιπτόμενου ποσού, ανάλογα με τα χρήματα που έχουμε ανά πάσα στιγμή στον καταθετικό μας λογαριασμό ή στο πιστωτικό υπόλοιπο της κάρτας μας.
Εάν πάλι είσαι από τους τυχερούς που διαθέτεις τόσο ένα ομαδικό, όσο και ένα ατομικό πρόγραμμα υγείας, μπορείς να επιλέξεις ένα υψηλό ποσό απαλλαγής για το ατομικό σου πρόγραμμα και να το καλύψεις με το ομαδικό σου πρόγραμμα όταν χρειαστεί.
2. Όριο Ευθύνης της Εταιρείας
Πρόκειται για το ύψος των δαπανών που μπορεί να καλύψει η ασφαλιστική για νοσηλείες (ανά ασφαλιστική περίοδο και ανά περιστατικό νοσηλείας). Και σε αυτή την περίπτωση το ύψος του ορίου ευθύνης επηρεάζει το ύψος του ασφαλίστρου, όσο μεγαλύτερο το όριο ευθύνης, τόσο μεγαλύτερο και το ασφάλιστρο.
Δεν είναι ασυνήθιστο να βρεις νοσοκομειακά προγράμματα υγείας με όριο ευθύνης που να ξεπερνάει το ένα, ακόμη και το ενάμιση εκατομμύριο ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει σωστό και λάθος όριο, παρά μόνο αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες του καθένα ξεχωριστά, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες και το αίσθημα ασφάλειας που θέλει κάποιος να βιώνει.