Κίνητρα για την προστασία της κατοικίας από τις φυσικές καταστροφές ετοιμάζεται να «υιοθετήσει» η κυβέρνηση, που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην τόνωση της ασφαλιστικής αγοράς. Προβλέπονται φοροαπαλλαγές σε μισθωτήρια συμβόλαια πυρός, σεισμού και κλοπής κατοικίας, μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Ιδιωτική Ασφάλιση, Σύμμαχος Ζωής», που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

 

Οι ανασφάλιστοι, στην Ελλάδα του 2020

«Στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι, ότι είμαστε ανασφάλιστοι. Ανασφάλιστοι στην υγεία, ανασφάλιστοι στις φυσικές καταστροφές και χωρίς χρήματα στην άκρη για τις συντάξεις μας. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την ασφαλιστική αγορά και τα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα είναι απαραίτητα αλλά όχι αρκετά». Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ο πρόεδρος των Ασφαλιστών τόνισε επίσης, ότι: «Είναι επείγον να μιλήσουμε για όσα μπορούμε να κάνουμε ως ασφαλιστική αγορά. Είμαστε από τους πιο καλά κεφαλαιοποιημένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και μεγάλος θεσμικός επενδυτής με 14 δισ. ευρώ. Έχουμε πείρα, τεχνογνωσία, κεφάλαια και προτάσεις. Η Πολιτεία πρέπει να ανοίξει το δρόμο. Αναμένουμε τις πράξεις σας».

Για τα κίνητρα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση μίλησε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων λέγοντας ότι «Η Κυβέρνηση θέλει να δώσει κίνητρα για να προσεγγίσει η ασφαλιστική αγορά τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους διείσδυσης ώστε να κερδίσει η Πολιτεία, η αγορά και κυρίως η κοινωνία. Θα γίνουν όλα με τον κατάλληλο ρυθμό». .

Καθοριστικός ο ρόλος του Κράτους

«Τα περιθώρια ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς είναι σημαντικά και θα είναι μεγαλύτερα όσο ενισχύεται ο ρόλος του Κράτους. Είναι, όμως, απαραίτητο να υπάρχει ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και αυστηρός έλεγχος της αγοράς. Ο ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι συμπληρωματικός στις συντάξεις και τη υγεία. Θέλουμε, όμως, ο δημόσιος τομέας να δίνει λύσεις και να λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά με τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε ο κ. Γ. Τσίπρας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως είναι η 5η χρονιά που οι ασφαλιστικές εταιρίες λειτουργούν υπό το καθεστώς Solvency II και η βελτίωση είναι εμφανής. Ενισχύθηκε η δομή, η διακυβέρνηση και η διαχείριση κεφαλαίων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως επόπτης της ασφαλιστικής αγοράς στάθηκε αρωγός των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε αυτή τους την προσπάθεια.

«Αισθανόμαστε αισιοδοξία για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς καθώς οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν τεχνογνωσία, αξιόλογο έμψυχο δυναμικό και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης», τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ. Την εκδήλωση, παρακολούθησαν πάνω από 500 προσκεκλημένοι, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ.