Στην εποχή που ζούμε, οι εχθροί του χρήματος είναι δύο!!! Δεδομένου ότι τα χρήματα δεν τα κρατάμε στο σπίτι όπως τις παλιές εποχές, (εδώ μπορεί να μπει και ένα ερωτηματικό.. μήπως τα χρήματα τα κρατάμε στο σπίτι…;), όπου τότε ένας πιθανός μεγάλος εχθρός ήταν ένας κλέφτης ή η μούχλα του καταχωνιασμένου ντουλαπιού, ή ένας σεισμός ή μια πυρκαγιά κτλ…

Ο πρώτος είναι ένας πολύ σημαντικός εχθρός τον οποίον δεν μπορούμε με τίποτα να αποφύγουμε, μα με ΤΙΠΟΤΑ! Είναι πάντα μαζί μας, το πρωί πίνει μαζί μας καφέ, το μεσημέρι στο lunch brake, την ώρα που δουλεύουμε, την ώρα που διασκεδάζουμε, την ώρα που βγάζουμε το σκύλο βόλτα, ακόμα και την ώρα που κοιμόμαστε! Ποιος λοιπόν μπορεί να είναι αυτός!;

Ποιος άλλος από τον ίδιο μας τον ΕΑΥΤΟ!!!

Ναι λοιπόν, ο βασικός εχθρός του χρήματος είναι ο εαυτός μας, που μας ωθεί, (με τη βοήθεια φυσικά της γεμάτης διαφημίσεις προς την (υπερ)κατανάλωση κοινωνίας στην οποία ζούμε), να ξοδεύουμε το χρήμα ΔΙΧΩΣ αύριο. Αυτό το δίχως αύριο είναι το μεγάλο πρόβλημα, διότι δαπανώντας όλο το χρήμα σήμερα δεν αφήνουμε κάτι στην άκρη σε περίπτωση που υπάρξει το αύριο!!! Και η πιθανότητα να υπάρξει το αύριο είναι πραγματικά πολύ πολύ μεγάλη!

Αυτό που πολύ συχνά μοιράζονται οι άνθρωποι μαζί μου, είναι η δυσκολία τους να αποταμιεύσουν. Δεν γνωρίζουν που πηγαίνουν τα χρήματά τους.

Έχουν συνέχεια το συναίσθημα ότι δεν τους περισσεύουν ποτέ χρήματα, και κατά τα άλλα όλοι έχουμε στο σπίτι μας ένα σορό αντικείμενα από την τελευταία μας επίσκεψη σε μία μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων, που πουλάνε τα πάντα για το σπίτι.

Αντικείμενα που στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε και που θα ζούσαμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αν δεν τα είχαμε αποκτήσει.

Έστω λοιπόν, ότι κάποιος είναι φοβερός αποταμιευτής και τα καταφέρνει μόνος του, στο να μην δαπανά όλο το χρήμα που παράγει. Δηλαδή είναι σε θέση να απομονώνει ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματός του, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς ατασθαλίες. Αυτός λέγεται Scrooge McDuck και η μεγαλύτερη διάρκεια που μπορεί να μείνει συνεπείς σε αυτό είναι περίπου 7 χρόνια. Ακόμα και εκείνος, στην 7ετία θα την σπάσει τη «δίαιτα». Φανταστείτε λοιπόν τί δυνατότητα έχουμε όλοι οι υπόλοιποι σε σχέση με την αυτόβουλη και με συνέπεια αποταμίευση.

Έστω λοιπόν ότι τα καταφέρνει να το κάνει μόνος του, και αρχίζει να μαζεύει τα χρήματά του! Που θα τα μαζέψει;

Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Τα πιθανά σημεία συσσώρευσης είναι πολλά. Για παράδειγμα. Η τράπεζα! Ένα ασφαλές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Μία άλλη επιλογή είναι το σπίτι, σε ένα ντουλάπι, ή σε ένα χρηματοκιβώτιο, ή στο στρώμα, ή στον τοίχο ή όπου αλλού μπορεί κανείς να φανταστεί…

Στις παραπάνω περιπτώσεις, ο αγαπητός αποταμιευτής θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον δεύτερο μεγάλο εχθρό ο οποίος είναι ο πληθωρισμός.

Ο πληθωρισμός με πολύ απλές λέξεις είναι το σαράκι που ροκανίζει την αξία των χρημάτων στην διάρκεια των ετών. Παράδειγμα: αν αποταμιεύσω με υπομονή και σύνεση 100.000€ στην διάρκεια 20 ετών σε κάποιο από τα σημεία που αναφέραμε πιο πάνω (σπίτι, τράπεζα κτλ), σε 20 χρόνια θα έχω το κεφάλαιό μου ατόφιο λογικά…ΟΜΩΣ!!!

Έστω ότι σήμερα 2021 έχω αυτές τις 100.000€ και αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι η τιμή ενός κουτιού τσίχλες στο περίπτερο σήμερα κοστίζει 1€, τότε μπορώ με τα χρήματα μου να αγοράσω 100.000 κουτάκια τσίχλες!

Σε 20 χρόνια από τώρα όμως το κουτάκι τσίχλες, που λογικά θα είναι ιπτάμενο, θα κοστίζει στο αντίστοιχο μάλλον ιπτάμενο περίπτερο, αντί για 1€ -> 2€. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν έχω βάλει τα χρήματά μου σε «κίνηση» όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να ακολουθούν τον πληθωρισμό, και πάω τότε να αγοράσω τσίχλες, θα αγοράσω με τις 100.000€ μου 50.000 κουτάκια τσίχλες. Άρα στην πραγματικότητα θα έχω χάσει το 50% των χρημάτων μου!!!

Δηλαδή σαν τα 100.000€ να γίνανε 50.000€ !!!

Υπάρχει λοιπόν ένας τρόπος για να καταπολεμήσει κανείς αυτούς τους δύο εχθρούς του χρήματος. Λέγεται αποταμιευτικό πρόγραμμα και με τη βοήθεια ενός έμπειρου ασφαλιστή μπορεί κανείς να μάθει πως να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο για τον μελλοντικό του εαυτό, αναίμακτα και με έξυπνο και ασφαλή τρόπο.

Πηγή: www.nextdeal.gr