Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες στη διατροφή, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, στην ανάπλαση των ιστών και στην υγεία των μαλλιών και των νυχιών.

  Οι πρωτεΐνες ανήκουν στα λεγόμενα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή ο οργανισμός χρειάζεται αρκετά μεγάλες ποσότητες για να διατηρήσει τη δομή και τις λειτουργίες του. Πρωτεΐνες υπάρχουν τόσο σε φυτικά όσο και σε ζωικά προϊόντα.

Λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με την υπέρμετρη κατανάλωση πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης και ειδικά κόκκινου κρέατος, δείτε στις παρακάτω εικόνες τις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών.

1. Φακές

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές δίνουν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και καλύπτουν σχεδόν το 37% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο. Περιέχουν επίσης 16 γραμμάρια φυτικών ινών.

2. Ενταμάμε

Ένα φλιτζάνι με πράσινα φασολάκια σόγιας ζεματισμένα σε αλατισμένο νερό, δίνουν 17 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες (17 γραμμάρια ανά φλιτζάνι).

3. Αμύγδαλα

Ένα φλιτζάνι δίνει 20,2 γραμμάρια πρωτεΐνης, αλλά και πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και βιταμίνη Ε.

4. Σεϊτάν

Είναι υποκατάστατο κρέατος που φτιάχνεται από τη γλουτένη του σιταριού και νερό. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, καθώς τα 30 γραμμάρια δίνουν περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο.

5. Σπόροι Κάνναβης

Τα 30 γραμμάρια δίνουν περίπου 9,2 γραμμάρια πρωτεΐνης και όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα.

6. Φυστικοβούτυρο

Δύο κουταλιές της σούπας δίνουν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6 και κάλιο.

7. Λιαστές Τομάτες

Ένα φλιτζάνι δίνει 7,6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ καλύπτει το 30% των ημερήσιων αναγκών σε μαγνήσιο. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία δεν υπάρχει στις περισσότερες φυτικές τροφές.