Σε πλήρη ανάπτυξη θέτει η Κυβέρνηση το σχέδιο της για την ψηφιακή αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που από την πρώτη στιγμή που πήρε στα χέρια του το τιμόνι της χώρας έβαλε σε πρώτη προτεραιότητα να την θέσει σε μία νέα ψηφιακή τροχιά προς μια κατεύθυνση βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη.

Οι κυβερνητικές δράσεις αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας ανέδειξε νέες πλατφόρμες και σύγχρονες εφαρμογές που διευκολύνουν τη συνεργασία Κράτους-πολίτη και αυξάνουν τους δείκτες ανθεκτικής προσαρμοστικότητας (resilience) σύνθετων οντοτήτων, όπως είναι μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Κυριάκο Πιερρακάκη, Γιώργο Γεωργαντά και Γρηγόρη Ζαριφόπουλο) και έχει ήδη δώσει σαφείς εντολές υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Βασικός στόχος της επίμαχης δέσμης μέτρων είναι η διευκόλυνση του πολίτη και η αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη δρομολογηθεί νέες ψηφιακές εφαρμογές, ανάμεσα στις οποίες:
  •  η ηλεκτρονική ανανέωση των δελτίων ανεργίας έτσι ώστε οι εγγεγραμμένοι άνεργοι να μην υποχρεούνται σε καμία ενέργεια ανανέωσης.
  • η ηλεκτρονική ενημέρωση του ΑΜΚΑ από τα ληξιαρχεία.
  • η παροχή από τον e-ΕΦΚΑ, μιας σειράς υπηρεσιών, όπως η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, σε 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες,  αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Την ίδια ώρα προετοιμάζονται νέες ρηξικέλευθες δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα δρομολογηθούν πολύ σύντομα.

Πρώτον εγκαινιάζεται νέα διαδικασία επικοινωνίας του πολίτη με το Δημόσιο, το «ψηφιακό γκισέ». Το σχετικό πλάνο προβλέπει ότι ο πολίτης θα μπαίνει στο gov.gr, θα κλείνει ραντεβού με την υπηρεσία που θέλει και θα κάνει διάσκεψη με τον υπάλληλο σε ώρα που θα συμφωνείται. Εφόσον ζητά κάποιο πιστοποιητικό, ο υπάλληλος θα το εκδίδει ψηφιακά και θα το στέλνει με email. Σε πρώτη φάση, οι υπηρεσίες που θα διαθέτουν «ψηφιακό γκισέ» είναι τα ΚΕΠ, οι ΔΟΥ και ο e-ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, ξεκινά μέσω του gov.gr η ψηφιακή κατάθεση αιτήσεων στα ΚΕΠ, τα οποία θα εκδίδουν τα έγγραφα που ζητούνται και θα τα αποστέλλουν στο e-mail του πολίτη.

Και τρίτον ξεκινά η διαδικασία έκδοσης ληξιαρχικών πιστοποιητικών μέσω του gov.gr.