Ο «Μπάλλος» όπως ευφάνταστα τον ονόμασαν οι μετεωρολόγοι έφερε πολλά χιλιοστά βροχής σε ελάχιστα, λεπτά με αποτέλεσμα να μετατραπούν οι δρόμοι σε ποτάμια. Τι πρέπει να προσέχoυμε για να αποφύγουμε τα ατυχήματα και τις συγκρούσεις;

Η βροχή, συνδυαστικά με το κακής ποιότητας οδικό δίκτυο, μπορεί να κάνει ακόμα και μια απλή μετακίνηση άκρως επικίνδυνη. Σαφώς και την ευθύνη δεν φέρει μόνο η κακή ποιότητα του οδοστρώματος, αφού και ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση ατυχήματος όταν δεν υπολογίζονται οι διαφορετικές συνθήκες κίνησης.

Που πρέπει να δώσετε τη μέγιστη προσοχή σας;

  • Σεβασμός στους πεζούς και τους μοτοσικλετιστές, καθώς τα «απόνερα» του οχήματός σας μπορούν να τους υποβάλλουν σε ένα ανεπιθύμητο ντους.
  • Αποφύγετε τους νερόλακκους μιας και το βάθος τους δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Αν δεν έχετε εναλλακτική διαδρομή προσεγγίστε με επιφυλακτικότητα.
  • Επειδή η απόσταση ακινητοποίησης είναι σημαντικά μεγαλύτερη βρεγμένο οδόστρωμα, κρατήστε μεγαλύτερη απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Προσοχή χρειάζεται κατά την προσπέραση, καθώς το σπρέι νερού μειώνει την ορατότητά σας και γενικότερα οι χειρισμοί σε πεντάλ και τιμόνι πρέπει να είναι ιδιαίτερα απαλοί.

Το νου σας στην υδρολίσθηση!

Η υδρολίσθηση εμφανίζεται όταν η ποσότητα του νερού που βρίσκεται στο οδόστρωμα είναι τόσο μεγάλη, ώστε τα ελαστικά του αυτοκινήτου αδυνατούν να απομακρύνουν το νερό μέσω των αυλακώσεων που διαθέτουν. Το φαινόμενο της υδρολίσθησης εμφανίζεται όταν ο οδηγός ξεπεράσει μια συγκεκριμένη ταχύτητα.

Τότε δημιουργείται ένα στρώμα νερού το οποίο παρεμβάλλεται μεταξύ του πέλματος του ελαστικού και του οδοστρώματος με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να μην έχει πρόσφυση, με αποτέλεσμα να γλιστράει προς την οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Πώς την αντιμετωπίζουμε;

Αρχικά πρέπει να έχετε μεριμνήσει να έχετε τα ελαστικά σας σε καλή κατάσταση και με την πίεση που αναφέρει ο κατασκευαστής. Αν τα ελαστικά έχουν φθαρμένο πέλμα ή ηλικία μεγαλύτερη των τριών ετών, πρέπει να τα αντικαταστήσετε άμεσα. Τέλος, φροντίστε να αποφεύγετε τα σημεία όπου έχει συγκεντρωθεί νερό. Οδηγούμε σε σημεία του δρόμου που έχουν «στεγνώσει» από τα ελαστικά των προπορευόμενων οχημάτων.

Αν τώρα κατά τη διάρκεια της οδήγησης διαπιστώσετε έλλειψη πρόσφυσης που οφείλεται στο φαινόμενο της υδρολίσθησης τότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Κρατήστε το τιμόνι στη πορεία που επιθυμείτε χωρίς να κάνετε απότομους ελιγμούς
  • Μην πατήσετε απότομα τα φρένα, γιατί τότε υπάρχει έντονος κίνδυνος να αποσταθεροποιήσετε εντελώς το όχημα σας και να χάσετε εντελώς τον έλεγχο
  • Απαλά αφήστε το γκάζι ώστε να μειωθεί η ταχύτητα του αυτοκινήτου και κατεβάστε μια σχέση στο κιβώτιο
  • Με ψυχραιμία αναμένετε τα ελαστικά σας να ανακτήσουν την πρόσφυσή τους

Πηγή: www.nextdeal.gr