Με βάση τρεις δείκτες ασφαλείας, η Deutsche Bank κατέταξε και συστήνει στους αναποφάσιστους Γερμανούς τις κορυφαίες επιλογές καλοκαιρινών προορισμών. Λαμβάνοντας υπόψη τις επίσημες συστάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, τα αυστηρά μέτρα των κυβερνήσεων, τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, καθώς και το «άνοιγμα» των οικονομιών, η γερμανική τράπεζα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς εκτός Ευρώπης, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, σε παγκόσμια κλίμακα, έχουμε πλέον περάσει τα 10 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα και τους 500 χιλιάδες θανάτους. Η έκταση του αντίκτυπου του ιού σε σχέση με τη διαδικασία μετάδοσής του, είναι διαφορετική μεταξύ των χωρών. Έτσι υπάρχουν χώρες που:

  • Μέχρι στιγμής κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό μετάδοσης με βιώσιμο τρόπο και κατά συνέπεια κατάφεραν να συγκρατήσουν το πρώτο κύμα. (π.χ. Δυτική Ευρώπη, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Καναδάς)
  • Συνεχίζουν να καταγράφουν υψηλό ρυθμό νέων κρουσμάτων καθημερινώς και συνεχίζουν να περνούν το πρώτο κύμα (π.χ. ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ινδία, Ρωσία, Αφρική), και
  • Βιώνουν ήδη ένα δεύτερο κύμα με αύξηση των νέων κρουσμάτων αφού είχαν μειώσει τα καθημερινά ποσοστά μόλυνσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (π.χ. Ιράν, Ισραήλ, Βουλγαρία).
Δείκτης «αυστηρότητας»

Σε ό,τι αφορά την αυστηρότητα που επιβάλουν οι κυβερνήσεις, οι κορυφαίοι προορισμοί διακοπών φέτος είναι η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Φινλανδία. Ο δείκτης «αυστηρότητας» είναι ένα σύνθετο μέτρο. Πρόκειται για μια αξιολόγηση επτά δεικτών:

  • Κλείσιμο σχολείων,
  • Κλείσιμο χώρων εργασίας,
  • Ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων,
  • Κλείσιμο δημόσιων μέσων μεταφοράς,
  • Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού,
  • Περιορισμοί στην εσωτερική κίνηση και
  • Διεθνείς ταξιδιωτικοί έλεγχοι

Όπως σημειώνεται, η Λατινική Αμερική, η Αφρική και η Ινδία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστές στον τουρισμό. Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει επισήμως προτείνει την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε 15 χώρες από την 1η Ιουλίου: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη, Κίνα. Εάν λοιπόν κάποιος θελήσει να ταξιδέψει εκτός Ευρώπης το καλοκαίρι, τότε με βάση και το σκορ των χωρών στον δείκτη αυστηρότητας, η Deutsche Bank προτείνει τις Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Φινλανδία.

Δείκτης κρουσμάτων

Με βάση αυτόν το δείκτη η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία αποτελούν τους τοπ προορισμούς. Σε αυτές τις χώρες έχουν καταγραφεί σχεδόν μηδενικές περιπτώσεις νέων κρουσμάτων σε διάστημα επτά ημερών. Η Ελλάδα με βάση αυτόν τον δείκτη, βρίσκεται αρκετά μακριά από την κορυφή, λόγω και της καταγραφής νέων κρουσμάτων καθημερινά μετά και το «άνοιγμα» της οικονομίας.

Δείκτης καταγεγραμμένων θανάτων ημερησίως

Kαι με βάση αυτόν το δείκτη η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς. Η Ελλάδα σε αυτόν το δείκτη βρίσκεται αρκετά υψηλά, καθώς το σκορ της διαμορφώνεται στο 0,01 (μαζί με την Αυστραλία), οπότε με βάση το δείκτη καταγραμμένων θανάτων, η χώρα μας θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός.