Η εμπιστοσύνη του δυνητικού πελάτη προς την Ασφαλιστική Εταιρεία, υπήρξε ανέκαθεν βασικός προβληματισμός για τον ασφαλιζόμενο. Πολλές φορές αυτός ο προβληματισμός, που είναι δικαιολογημένος, λόγω της μακρόχρονης φύσης της σύμβασης, παίρνει τη μορφή της κρυμμένης αντίρρησης.

Είναι λοιπόν μέσα στο πλαίσιο της συμβουλευτικής διαδικασίας να κάνουμε ότι μπορούμε, προκειμένου να τον καλύψουμε, ακόμα και αν αυτή η αντίρρηση, δεν εκφραστεί ποτέ.

Έτσι λοιπόν είναι καλό να γνωρίζουμε ότι από το 2010 και μετά, δημιουργήθηκε ένα πλέγμα προστατευτικών για τον καταναλωτή ευρωπαϊκών φορέων, καθότι έγινε αντιληπτό ότι και οι ασφαλιστικές εταιρείες όπως και οι τράπεζες αποτελούν συστημικό κίνδυνο.

Οι οργανισμοί αυτοί έχουν κυρίως ρόλο εποπτικό με στόχο τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η E.I.O.P.A. (European Insurance and Occupational Pensions Authority) και στα ελληνικά Ε.Α.Α.Ε.Σ. (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων & Επαγγελματικών Συντάξεων) με έδρα την Γερμανία, συστήθηκε για να προστατεύει δημόσιες αξίες όπως η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος, την διαφάνεια των αγορών και των χρηματοοικονομικών προϊόντων και την προστασία των ασφαλισμένων, των μελών του συνταξιοδοτικού συστήματος και των συνταξιούχων.

Στόχο έχει την εποπτική σύγκλιση, την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών και τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας προς όφελος των οικονομιών, των επιχειρήσεων και των πολιτών της ΕΕ.

Η Insurance Europe με έδρα στις Βρυξέλλες, είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφαλίσεων και Αντασφάλισης. Μέσω των 37 μελών του – των εθνικών ασφαλιστικών ενώσεων – εκπροσωπεί όλους τους τύπους ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων και μέσα στους βασικούς της στόχους είναι η προστασία του ασφαλισμένου ως καταναλωτή και τη βελτίωση της εμπειρίας του από τον θεσμό της ασφάλισης.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που μετέχουν στην ομοσπονδία, κατέχουν περίπου το 95% των συνολικών ευρωπαϊκών εσόδων από ασφάλιστρα. Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές πληρώνουν σχεδόν 1 δις. 100 εκ. € ετησίως – ή 2,9 δισ. Ευρώ την ημέρα – σε απαιτήσεις, απασχολούν άμεσα πάνω από 900. 000 άτομα και επενδύουν σχεδόν 10.200 δισ. Ευρώ στην οικονομία.

Το E.S.R.B. European Systemic Risk Board και στα ελληνικά Ε.Σ.Σ.Κ. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, συστάθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 σε απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην τότε χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι επιφορτισμένο με την μακροπροληπτική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συμβάλει στην πρόληψη ή τον μετριασμό των συστημικών κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΕΕ.

Οι παραπάνω οργανισμοί είναι οι κυριότεροι από τους φορείς που εμπλέκονται στην διατήρηση της σταθερότητας της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς.

Κάθε ένας από αυτούς διεξάγει μελέτες και έρευνες για την λειτουργία της και προσφέρει εξαιρετικά στατιστικά και άλλα στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή στη διαδικασία της συμβουλευτικής πώλησης.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν γιγάντιες προσπάθειες και επενδύθηκαν πολλά χρήματα, ώστε ο ασφαλισμένος πελάτης να είναι προστατευμένος.

Από το 2010 την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών την ανέλαβε η Τράπεζα της Ελλάδας με στόχο την προστασία και την ομαλή λειτουργία της αγοράς της ιδιωτικής ασφάλισης και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε αυτήν.

Αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, η τάση είναι να υπάρξει ολοένα και μεγαλύτερη σύγκλιση, με τη δράση και τους στόχους των Ευρωπαϊκών οργανισμών.

Και ναι πλέον η ασφάλιση είναι ασφαλής!

Πηγή: www.nextdeal.gr